9.11.2011

Turistikänkkäränkkää Roomassa



Joitain vuosia sitten teimme kolmen päivän matkan Roomaan. Matkustusajankohtana oli helteinen heinäkuu ja matkan tarkoituksena nähdä ja kokea tuo paljon puhuttu ikuinen kaupunki sekä tietysti kiertää kaikki must to visit-kohteet. Ja niitähän Roomassa riittää. Odotukset olivat suuret ja vaikka Roomassa paljon koettavaa olikin, täytyy todeta, että kaupunki oli minulle pettymys. Rooma oli mielestäni ankea ja väritön kaupunki. Tunnustan, etten muutenkaan ole suurkaupunkien ystävä, vaan viihdyn enemmän herttaisissa pikkukaupungeissa kuin saasteiden likaamissa suurkaupungeissa. Rooma-intoa latisti myös kiskurit, joiden kynsiin jouduimme pariinkin otteeseen. Jos olet suurten kaupunkien ystävä, älä kuitenkaan lopeta ihan vielä lukemista. Mielipiteestäni huolimatta lupaan jakaa matkavinkkejä Roomaan himoaville. 


Liikkuminen:

Rooman metroverkosto on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Metroradan läheisyydestä löytyy tärkeimmät nähtävyydet, paitsi Vatikaani, johon täytyy mennä bussilla. Bussia kannattaa muutoin käyttää harkiten ja majoitus kannattaa ottaa läheltä keskustaa. Meidän majoituksemme oli pitkähkön bussimatkan päässä. Odotettuamme sinne menevää bussia lähes tunnin, kysymme ihmetellen eräältä toiselta kuljettajalta, missähän bussi mahtaa viipyä. ”We are in Rome”, hän valisti ja antoi ymmärtää, että bussiaikatauluihin on turha täälläpäin luottaa.

Nähtävyydet:

Colosseum:


Colosseumiin oli jättipitkä jono. Jos olisi halunnut ottaa maksetun opastuksen, olisi päässyt jonon ohi. Yritimme ensin jonottaa, mutta turhauduimme lopulta jonon pituuteen ja päätimme luovuttaa. Rakennus oli nähty ulkoa päin, se sai riittää. Colosseumin edustalla lorvi haukannäköinen gladiaattoreiksi pukeutunut miesjoukko, joiden kanssa saattoi käydä kuvauttamassa itsensä. Päätimme ryhtyä leikkiin ja tiedustelimme hintaa. Saimme epämääräisen vastauksen ja hyväuskoisina turisteina luotimme siihen, ettei kyseinen lysti voi paljoa maksaa. Yksi miehistä otti omalla kamerallamme pari surkeaa räpsyä monen metrin päästä. Kun räpsyt oli räpsäisty, "gladiaattorit" julkesivat pyytää mieheltäni tästä lystistä viittäkymmentä euroa. Mieheni tyrkkäsi heille hätäpäissään 25 euroa kouraan. Hetkeä myöhemmin näimme, kuinka toiset turistit yrittivät pinnistellä pois samanlaisesta tilanteesta. Juttelin heidän kanssaan ja tiedustelin, paljonko he maksoivat kuvista. He sanoivat maksaneensa 15 euroa, vaikka tuplasti enemmän oli pyydetty. Raivoissani marssin "gladiaattoreiden" luo ja vaadin heitä maksamaan rahat takaisin. Uhkasin jopa hakea poliisit paikalle. Pelästyneet miehet pulittivat minulle 15 euroa takaisin. Hämmentyneenä tyydyin siihen ja lähdin lätkimään kiukusta kihisten, muistikortillani kalleimmat matkakuvat ikinä.

Colosseumin kupeessa on myös yksi Rooman kolmesta riemukaaresta, Konstantinuksen riemukaari: 

Fontana di Trevi:


Fontana di Trevi on yksi Rooman kauneimpia kohtia. Se kannattaa ehdottomasti nähdä ja jos mahdollista, myös iltavalaistuksessa. Trevin suihkulähteeseen liittyy uskomus: jos Roomassa vieraileva heittää kolikon suihkulähteeseen, hän palaa kaupunkiin takaisin. En tiedä voinko suositella kolikon heittämistä, sillä huonolla tuurilla voi joutua joskus vielä takaisin Roomaan. ;) 

Espanjalaiset portaat:

Jos olisin matkustanut keväällä Roomaan, olisin halunnut ihastella Espanjalaisten portaiden kukkaistutuksia. Keskikesällä siellä ei enää ollut kukista tietoakaan ja maisemaa rumensivat rakennustelineet, joita takana olevan rakennuksen ympärille oli kyhätty. 

Pantheon:

Pantheonin temppeli ja sen kuuluisa pyöreä cella on yksi Rooman tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Turistit ihastelevat Pantheonia ja sen kupolia

Yksityiskohta Pantheonin freskosta Pyhän Marian ilmestys

Pietarinkirkko ja Vatikaanin museo:

Paavin parveke
Yksityiskohta Pietarinaukion pylväskäytävästä

Roomassa täytyy tietysti suunnistaa Vatikaaniin ja siellä Pietarinkirkkoon sekä Vatikaanin museoon. Jos vatikaanin museon taideteoksia haluaisi tutkia huolella, tarvitsisi siihen kokonaisen elämän verran ylimääräistä aikaa. Meillä oli aikaa vain pari tuntia, joten päädyimme kävelemään museon läpi pikavauhtia. Matkan varrella pysähdyimme hiljentymään ja vaikuttumaan ainakin kaksi kertaa. Nimittäin Rafaellon huoneessa sekä Sikstuksen kappelissa. Oli uskomatonta nähdä nämä taidehistorian suurmiesten jättimäiset teokset aitoina edessään. Niin monta kertaa niistä oli kirjoista luettu. Niin huolellisesti oli eläydytty niihin tunnelmiin, kun Michelangelo maalasi kuuluisaa kattofreskoaan katonrajassa vuosikausia. "Silense, please, no photo, please" kuului vartijoiden toistuvat huudot. Salamoiden valo ja turistien puheensorina kuulema vahingoittavat freskoa, mutta yhtä vahingollisia taitavat olla vartijoiden toistuvat huudot? Viritin kameran salaman off-tilaan ja yritin tallentaa salaa Aatamin luomisen muistikortilleni hämärässä kappelissa. 

Aatamin luominen



Ruokailut:

Roomassa syödään tietysti perinteistä pastamättöä, mistä en suoraan sanottuna hirveästi innostu. Onneksi mauttomuutta voi kompensoida riittävän suurella määrällä parmesaania. Vatikaanin ruokailut osoittautuivat aika erikoisiksi. Pastaravintolan miespuolinen tarjoilija tunnisti meidät suomalaisiksi ja tuli pyytämään apuani. Hän halusi sanoa Suomessa asuvalle mielitietylleen jotain ja pyysi meitä kääntämään lemmenlurituksensa suomeksi.

Pastan jälkeen suuntasimme jäätelöbaariin. Se ei vaikuttanut miltään kolmen tähden Michelin jäätelöbaarilta, vaan ihan perusjäätelöbaarimestalta. Hintoja ei ollut näkyvillä ja sinisilmäisinä turisteina luotimme siihen, ettei jäätelöannos voi siellä maksaa viittä euroa enempää. Kun jäätelöt oli syöty, pyysimme laskun. Järkytyimme, sillä kuitissa komeili 28 euroa. Mitä tämä on, aloimme tivata tarjoilijalta. Ei ollut kuitenkaan varaa valittaa enää tässä vaiheessa, kun jäätelöt oli jo massussa. "Tarja Halonen doesn't eat this much expensice ice cream", mieheni piikitteli. Löimme rahat pöytään ja poistuimme raivoissamme. Tämä oli viimeinen kerta, kun olemme matkoillamme tehneet mitään, tietämättä sen hintaa etukäteen.

Ensi kerralla:


Vuokraan auton ja lähden kiertämään Toscanaan. Rooma on nyt niiiiin nähty.

Arrivederci, näkemisiin!



3 kommenttia:

  1. Jos Rooma tuntuu 'kusetukselta' älä mene Toscanaan - nättiä siellä on mutta etenkin suosituimmissa kaupungeissa samaa turistien nyhtämistä. Mene ennemmin Marcheen tai Umbriaan, turisteja paljon vähemmän ja silti yhtä kaunista! tai mene Milanon kautta pohjoiseen Aostan laaksoon, seillä sielu lepää. Tai mene Roomasta etelään (skippaa ehdottomasti Napoli) Amalfin pikkukyliin - sielläkin on niitä turisteja (missäpä ei) mutta valkkaa joku pienenmpi kylä, niin saa taivaltaa rauhassa.
    - Sinna -

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Amalfi näyttää kuvien perusteella kauniilta paikalta. Itse olen jälleen kuvien perusteella) ihastunut Cinque terren samannäköisiin pikkukyliin. Sekin vaikuttaa turistien täyttämältä paikalta, kun jo nyt alkutalvesta on hotellit monesta paikkaa buukattu loppuun kesäkuulta. Sinne on kuitenkin joskus ängättävä itsensä, kaikkien muiden turistien joukkoon. ;) Toscanasta sen verran, että kun olen kohdetta tutkinut, niin olen suunnitellut juurikin sellaista, että kiertäisin kaikki isommat kohteet ja kaupungit kaukaa ja keskittyisin juuri noihin maalaismaisemiin ja pienempiin kyliin. :)

    VastaaPoista
  3. En oikein ymmärrää kommenttia Toscanasta. Vietimme siellä kaksi aivan ihanaa viikkoa eikä kukaan kusettanut. Ruoka, ihmiset ja juuri ne pikkukuapunkit ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia.

    VastaaPoista